A családi nyaralás idején a kisállat tulajdonosok nagy problémával kerülnek szembe, hiszen akár egy-két hétre is meg kell oldaniuk kedvenc háziállatuk etetését, gondozását. Sokan annyira szoros kapcsolatban vannak kutyájukkal, hogy nem bízzák másra, inkább magukkal viszik egy közös nyaralásra.

Ha úgy döntünk, hogy kutyánk is velünk tart a szabadság idején, akkor több dologra is oda kell figyelnünk már az út megszervezésekor.

Elsősorban a szálláshely kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy szabad-e kisállattal együtt érkeznünk a szállodában, panzióban és a nyaralás ideje alatt lakhat-e, ehet-e velünk együtt az állat. Már nagyon sok utazási iroda ajánl kutyabarát szállásokat, nemcsak hazánkban, de külföldön is.

Külföldi úti cél kiválasztásakor tájékozódjunk az adott ország egészségügyi szabályozása iránt, mert könnyen úgy járhatunk, mint a híres filmsztár, Johnny Deep, aki legújabb filmjének ausztráliai forgatására magával vitte két yorkshire terrier kutyáját, azonban nem tudta, hogy az ausztrál törvények igen szigorúak a szigeten kívülről érkező állatokkal kapcsolatban. Mivel nem voltak a kutyáknak érvényes állategészségügyi irataik, így az ausztrálok megfenyegették a színészt, hogy elaltatják a kutyákat, ha nem viszi karanténba őket. Deep erre nem volt hajlandó és magángépén visszacsempészte az állatokat az USA-ba.

Nem véletlen az ausztrálok álláspontja, hiszen nagyon fontos számukra, hogy az állatok által terjesztett betegségek ne kerüljenek be a szigetországba, és ezt bizony csak szigorú ellenőrzéssel tudják betartani.

Külföldre történő utazás esetében fontos arra is ügyelnünk, hogy kutyánk az utazás előtt megkapja a kötelező védőoltásokat, legyen benne chip és érvényes útlevéllel (Állatútlevél) rendelkezzen, melyet az állatorvos állíthat ki. Az Európai Unióban való utazás egységes szabályozásán túl az egyes tagországok maguk is rendelkezhetnek egyedi módon. Érdemes utazás előtt tájékozódni az úti cél országának követségén.

Ha csak egy rövid hazai strandolást tervezünk kedvencünkkel, erre egyre több lehetőségünk van. Kutyán kedvébe járhatunk, ha szabad strandon engedjük vízbe, viszont ha a gazdival együtt szeretne fürödni a kutyus, akkor olyan helyet kell keresnünk, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, és a terület nem kijelölt fürdőhely.

Ilyen területek a magántavak. Magyarországon is akad már olyan strandolásra alkalmas tó, ahol kutyánkkal együtt tudunk lubickolni a vízben. A szabályok szerint a Balatonban is úszkálhatunk kedvencünkkel, de csak akkor, ha hajóról, csónakról és nem a partról vetjük magunkat a hűs habokba.

Ti is kutyátokkal tervezitek az utazást? Ha igen írjátok meg nekünk hová, milyen szálláshelyre sikerül eljutnotok.

 

Címkék: utazás kutya nyaralás gazdi utazás kutyával

Nyári ellenség: a hőguta

 2015.06.27. 23:06

Felelősségteljes állattartóként a nagy melegben figyeljünk még jobban kisállatainkra.

 

Szabadban tartott kutyák esetén nagyon fontos, hogy mindig legyen árnyékos hely a számukra. A kutyusok hajlamosabbak a hőgutára mint az emberek. Az állatok testhőmérséklete ugyan magasabb (38-39 C), azonban a kutyák szervezetét ugyanúgy megviseli a hőség. Ha 43 fokig szökik fel a testhője egy állatnak, akkor bizony maradandó egészségkárosodást szenvedhet, legrosszabb esetben pedig el is pusztulhat.

A magas hőmérséklet miatt olyan kémiai reakciók indulnak el a szervezetben, mely során elsősorban az agyban, májban, belekben lévő sejtek leépülnek, a szövetek elhalnak.

 

Milyen tünetei vannak a hőgutának a kutyáknál?

 

- Hányás, hasmenés

- Szapora lihegés

- Tágra nyílt pupillák

- Szédelgés

- A nyál megvastagodása

- Kóma

 

Mivel igen gyors folyamatról beszélünk, mely akár halálos is lehet, ezért amikor a tüneteket észleljük, azonnal el kell kezdenünk az állat hűtését. Nem túl hideg vízzel locsoljuk le a testét, vizes törülközővel töröljük át a hasát és az ágyékát. Végtagjaira, fejére és nyakára helyezzünk szintén nedves ruhát. Ha van légkondicionált helyiség a közelben, akkor azonnal vigyük be, értesítsük az állatorvost, illetve lehetőség szerint egyből induljunk el a beteg állattal a rendelőbe.

 

A hűtés mellett az orvos hideg vizes beöntést, gyomormosást is alkalmazhat. Természetesen további kezeléseket is kap az állat (oxigén, szőlőcukor, antibiotikum, stb.), hogy megelőzzék a szervezet visszafordíthatatlan károsodását.

 

Sétáltatás és hosszabb utak során mindig tartsunk magunknál kis tányért, vagy doboz, amiben kutyánknak vizet tudunk adni. A lakásban tartott kutyák napi sétáját is a kora reggeli és a késő esti időpontokban ejtsük meg, ilyenkor már nem tűz a nap és több kedve van a mozgásra háziállatunknak is.

 

Megelőzhetjük a kertben tartott kutyák esetében a hőgutát, ha naponta többször nem túl hideg vízzel locsoljuk le az állatot, árnyékos helyet is kell számára biztosítanunk, valamint többször cseréljük frissre ivóvizét is. Sok kutya saját maga is gondoskodik hűvösebb hely kialakításáról, hiszen a földbe kaparnak maguknak egy gödröt és abba fekve próbálják túlélni a hőséget.

 

golden-retriever-750628_1280.jpg

kép forrása: http://pixabay.com/hu/arany-vizsla-ugr%C3%A1s-a-v%C3%ADzbe-h%C5%B1t%C3%A9s-750628/

Címkék: kutya egészség életmód ivás víz hűtés hőség hőguta vízfogyasztás

Nagy öröm egy kiscica érkezése a családba. Mindenki simogatni, szeretgetni akarja az új jövevényt, hiszen ártatlan pofikáját látva nem tudunk ellenállni neki. Az állat befogadásával az egész életére szóló felelősséget vállalunk érte, így mindig a legjobbat kell, hogy nyújtsuk számára, hiszen mi vagyunk neki a világ és a család egyaránt.

Felelős állattartóként gondoskodnunk kell számára a megfelelő ellátásról, úgy az étkezés, az alvás, mint az egész napos elfoglaltság terén.

A kiscicák hihetetlen nagy mozgásigényét és kíváncsiságát nehéz kielégíteni, de néhány ötletes játék beszerzésével vagy elkészítésével a nélkülünk eltöltött időt is ki tudják tölteni. Célszerű az első időszakban keveset egyedül hagyni a lakásban. Biztosítsuk számára, hogy saját játéka legyen, ne kelljen azon más cicával osztoznia.

A játékok beszerzésénél, elkészítésénél vegyük figyelembe, hogy azt az állat a szájába fogja venni, így apró méretű tárgyakat ne használjunk fel a játék elkészítéséhez, valamint a fonálszerű anyagok alkalmazása is okozhat problémát, ha azt a cica lenyeli. Ez súlyos bélelzáródást eredményezhet. A hegyes végű, éles eszközök is lehetnek a baj forrásai, úgyhogy a műanyag, fa játékok vásárlásánál erre is figyelnünk kell.

Élvezetes játék lehet egy cipős doboz is, melybe helyezzünk néhány műanyag kupakot, majd zárjuk jól le a doboz tetejét. A zörgő, zajos dobozka lökdösése nagy örömmel fogja eltölteni cicánkat. Arra figyeljünk, hogy éjszakára rakjuk biztos helyre, ahol a macska nem érheti el, mert ha mégis megszerzi, aznap éjjel mi sem fogunk aludni.

Sok kiscica élvezi, ha gazdija eldobja a játékot, majd azt ő visszahozhatja. A ping-pong labda igazán megfelelő erre a célra, hiszen össze-vissza pattog, kárt nem tesz a bútorokban és hamar felkelti az állat érdeklődését.

A legnépszerűbb játékok közé sorolhatjuk a bot végére kötött pompom-ot, melynek húzogatása a macska orra előtt előhozza vadászó ösztöneit, emiatt nem fog tudni ellenállni a játéknak és azonnal utána veti magát.

Miután jól kifárasztottuk a kis macskát, természetesen nagyon meg fog éhezni. Éhsége csillapítására ajánljuk, kifejezetten az ugra-bugráló cicák számára kifejlesztett Well Cat Kitten termékünket.

Az eledel összetevőit úgy válogatták ki a gyártó cég szakemberei, hogy a finom falatok támogassák a kiscica egészséges és erőteljes növekedését. Az idegrendszer folyamatos fejlődését a magas Omega-3 bevitellel érhetjük el, melyet a Well Cat Kitten eledelhez hozzáadott hínár biztosít. Mivel a felhasznált összetevők (hal, rizs, csirkehús, ásványi anyagok, stb.) könnyen felszívódnak, így nem terhelik meg a cica szervezetét, segítik az egész napos játékban, nem nehezítik el a mozgását.

 

fb8c803521a152b91a2ffd9eee0bc57e.png

forrás: https://pixabay.com/hu/macska-kis-macska-macskaszem-96877/

Címkék: játék viselkedés cica macska kifáraszt

A lakásban tartott cicák legtöbbjét az elhízás veszélye fenyegeti. A mozgásszegény életmód miatt sok esetben nem tudja a táplálékot teljes mértékben hasznosítani az állat, így az zsír formájában lerakódik szervezetében.

A túlsúlyos testű cica és gazdája az évek során sok szövődményes megbetegedéssel kerülhetnek szembe. Ugyanúgy, mint az embereknél, a macskáknál is magas vérnyomást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, ízületi problémákat, cukorbetegséget, emésztőszervi rendellenességeket okozhat az elhízás. Ezeken túlmenően még rengeteg betegség kialakulásáért felelős a súlyfelesleg, melyeket közvetlen összefüggésbe nem hozhatunk az alap problémával, de mégis hozzájárulnak a kialakulásukhoz. Az elhízott állat idős korában, mikor a legtöbb betegség súlyosbodik, sajnos az orvosi kezelésekre sem úgy reagál, mint egy hasonló korú normál testalkatú cica. Néhány esetben ez az állatok elhullásához is vezethet.

Nemcsak a mozgáshiány okozhat elhízást a macskáknál. Az ivartalanított cicák hajlamosabbak plusz súly felhalmozására, de vannak olyan macskafajták is, melyek genetikailag hajlamosak a hízásra. Ilyen például a brit rövidszőrű, mely fajta nagyon szereti a hasát, viszont beéri igen kevés mozgással is.

A gazdik szeretetből is túletethetik állatukat, hiszen minden macskatartó tudja milyen nehéz ellenállni a tágra nyílt cicaszemeknek, melyek könyörögnek egy falatkáért.

A webáruházunkban forgalmazott Le Koccole Délice termékcsalád pontosan a túlsúly elkerülése érdekében került kifejlesztésre. A hízásra hajlamos állatokat ezzel a száraztáppal etetve, megelőzhetjük a bajt. A mozgásszegény életmódú állatok számára biztosítja a testsúlykontrollt. A kiváló minőségű alapanyagokból összeállított apró krokettekben többek között található tepertő, csirke és rizs, valamint borsó rost, mely segít eltávolítani a cicák gyomrában felgyülemlő szőrlabdákat.

A legkisebb kiszerelésben már 490 Ft-ért kapható zacskó, egy három kilós cica tartása esetén akár 10 napra elegendő táplálékot tartalmaz. A csökkentett zsírtartalommal készített eledel nem terheli meg a szervezetet, megóvja kisállatunkat az elhízástól. Fontos, hogy nem szabad naponta többször etetni az állatot, illetve ne hagyjuk a földön az ételt egész nap folyamatosan, hiszen így rászokik arra, hogy bármikor ehet, ezzel is növelve az elhízás kockázatát.

A nagyobb kiszerelésű csomag megvásárlásakor még kedvezőbb lesz a napi adag ára, hiszen a 12,5 kg-os táp az előbbi példánkban említett három kilós macska esetében több mint 310 alkalomra elegendő, így naponta kb. 35 Ft-ba kerül házi kedvencünk egészséges táplálása.

 

fatcat.jpg

http://www.zakshow.com/show/cat2.jpg

 

Van egy aprócska Japán sziget, ahol egy emberre hat macska jut. Aoshima Island, - más néven a Macskák szigete - lakosainak száma mindössze húsz fő, azonban 120 macskával osztják meg lakhelyüket. A cicákat még a 40-es években telepítették be a szigetre, mikor a helyi lakosok száma elérte a 900 főt. Az állatokat a halászatból élő emberek a mindenhol elszaporodott egerek befogására hozták házaikba. Sajnos az évek során az itt élő lakók elvándoroltak, a cicák azonban itt maradtak a kihalt utcákon.

 

A rengeteg elhagyott házat magukénak tudva kedvük szerint járkálnak utcáról-utcára.

 

A helyi lakosok nem örülnek a turisták látogatásának, hiszen így betekintést engednek idegenek számára a mindennapi életükbe, ezért az ide érkező látogatóknak tiszteletben kell ezt tartaniuk és megfelelő viselkedéssel, alázattal kell az idős lakók felé megnyilvánulniuk.

 

A cicákra nagyon sok turista kíváncsi, így az állatok élelem ellátása egyrészről azzal biztosított, hogy ők adnak néhány falatot az állatoknak.

 

Mivel a szigeten sem étterem, sem szálloda nincs, így minden turista a magával hozott ételt, italt tudja fogyasztani. A szemfüles látogatók már eleve macskaeledellel érkeznek, így megvédik az ebédjüket a számos cicaszájtól.

 

Ezen a „kolduláson” kívül a macskákat etetik az idősebb lakók is, valamint kifejezetten az ő élelmezésükre kijelölt hivatalos ápolónő, Atsuko Ogata ad naponta eleséget az állatoknak.

 

Továbbá a cicák könnyen feltalálják magukat ebben az ember által ritkán lakott környezetben, hiszen vadászó életmódjuknak megfelelően szereznek élelmet a tengerből illetve a röpködő madarakat is könnyű szerrel elkapják. Természetes ellenség hiányában pedig attól sem kell tartaniuk, hogy valaki esetleg rájuk támad.

 

A japán kormány tart a macska populáció elszaporodásától, ezért néhány egyed ivartalanítása már megtörtént, így próbálják szabályozni az újabb generációk születésének számát. Természetesen a meglévő egyedek egészségi állapotát is folyamatosan ellenőrzik, így biztonságosan tudnak együtt élni a szigeten emberek és cicák.

 

Ebben a videóban, - melyet egy, a szigeten járó turista készített – ti is megcsodálhatjátok az ott élő állatokat.

 

 

Cikk forrás: http://www.catster.com/

 

Kép forrása: www.qz.com

 

 

Címkék: cica macska barátságos macska Aoshima Island macskák szigete

Mielőtt kiskutyát fogadnánk otthonunkba, bizony sok dolgon el kell gondolkodnunk. Többek között olyan fontos kérdésről, mint az, hogy a választott kutyafajta vajon mennyire fog a mi életmódunkhoz alkalmazkodni. Sokszor azért kerülnek az állatok néhány hónap után a menhelyre, mert a gazdák nem veszik figyelembe az állatok mozgásigényét.

 

Mások az igényei egy elfoglalt, legtöbb időt a munkahelyén eltöltő gazdának, és mások egy nyugdíjas néninek, vagy egy kisgyerekes családnak. Nem választunk jól, ha magunkhoz veszünk egy édes kis vizslakölyköt és egész nap bezárjuk a lakásba, vagy kertbe, mert nekünk munkába kell mennünk.

 

Ezért próbálunk mai cikkünkben bemutatni néhány kutyafajtát és azok mozgásigényét, hogy megkönnyítsük a választást, egy akár 10-15 évre szóló barátság idejére, mely kutya és ember között kialakul.

 

Kis mozgásigényű kutyák lehetnek a nagyon kicsi vagy éppen a nagyon nagy fajták.

Nagytestű a Bernáthegyi, a Mastiff vagy a német Dog, melyek méretükből adódóan akár még a mozgásában korlátozott, idős emberek felállásában is tudnak segíteni.

 

Kisebb testű kutyák kedvelőinek ajánljuk a Basset Hound fajtát, hiszen nyugodt természete révén nem kifejezetten a rohangálás a kedvenc időtöltése. Bár kopó, amit azért tenyésztettek ki, hogy segítse becserkészni és megtalálni az elejtett vadat, mégis kicsi a mozgásigénye. A fajta legismertebb képviselője Colombo hadnagy, az amerikai bűnügyi sorozat főhősének kutyája, akinek neve egyszerűen csak ennyi: Kutya.

 

basset_hound.jpg

Forrás: http://pixabay.com/hu/basset-hound-kutya-pet-345646/

 

A bulldog kutyák közül a kis testű francia és a nagyobb testfelépítésű angol bulldog sem szereti a hosszú sétákat. Mindkét kutyafajta lakásban is tartható, reggel és este egy rövid séta elegendő számukra, ez kielégíti szükségleteiket.

 

És itt vannak a kis plüsskutyákhoz hasonlító fajták, mint a Bichon Frisé, a Kyi Leo vagy a Máltai Selyemkutya. Ezek a picinyke kutyuskák rövid lábaikkal nem tudnak hosszú távokat megtenni, igényük sincs a nagyobb sétákra. Jól érzik magukat a lakásban, a benti játék elegendő számukra.

 

futokutya.jpg

Forrás: http://pixabay.com/hu/hat%C3%A1r-sk%C3%B3t-juh%C3%A1szkutya-fut%C3%B3-kutya-672633/

 

Sok gazdi, akik maguk is rengeteg időt töltenek a szabadban, elvárják, hogy kutyájuk is átvegye az ő életritmusukat. Számukra ajánlottak a vadász- és juhászkutya fajták. Ilyenek például a vizsla, az agár, német juhász, és a szetterek, pointerek.

 

Természetesen ma már az állateledel gyártók is figyelembe veszik, hogy az egyes kutyafajták mozgásigénye eltérő, így az általunk elfogyasztott táplálék összetevőit is úgy alakítják, hogy a nagyobb mozgásigényű kutyák számára magasabb energiatartalmú eledeleket készítsenek. Webáruházunkban kapható fajtaspecifikus tápcsalád használatával Ti is elősegíthetitek, hogy kedvencetekkel hosszú évekig tölthessétek együtt az időt.

 

 

xxxxx

Címkék: kutya életmód hund kutyafajta fajtaspecifikus tápcsalád

Tudom minden gazdinak a saját cicája a legszebb, de a tenyésztők által kitenyésztett néhány macskafajta mindenkinek elnyeri tetszését. Némelyik hosszú szőrével, mások csodás kék szemükkel hódítják meg a macskatartók szívét.

 

Lássunk hát négy cicafajtát, amelyek külsejükkel nyerik meg a gazdikat.

 

  • Toyger - Egy igazán különleges cicafajta, melynek csíkozása egy tigrisre emlékeztet. A pöttyös Bengális cicák és a közönséges házi macskák keresztezésével létrejött új fajta igen ritka, így az ára is a csillagos égben keresendő, a neten böngészve 1600 fontos példányt is láttam, ami a mai árfolyamon közel 700.000 Ft-nak felel meg. A 80-as években kezdődött a tenyésztés, mellyel a mai napig is csak igen kevesen foglalkoznak, ezért akár több hónapig is várni kell egy új példány megvásárlására.

toyger.png

Forrás: http://www.kittenspictures.net/v/toyger-cats-pictures/Toyger+cat+with+green+eyes.PNG.html

 

  • Skót lógófülű macska - 1961-ben egy skót farmon született meg az első példány, melynek füle a fejéhez tapadt. Gazdája úgy döntött elkezdi tenyészteni. Rengeteg színvariációja ismert és elismert. Születésekor a kis állat fülei két hétig még ugyanúgy állnak mint bármely más cica fajtának, ezután kezdenek lekonyulni. Testalkata erős és zömök, szeme és bundája színe harmonizál.

 

skot.jpg

Forrás:http://hu.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3t_l%C3%B3g%C3%B3f%C3%BCl%C5%B1_macska#/media/File:Scottish_fold.jpg

 

  • Török angóra - Az első hosszú szőrű macska fajta volt, mely Európába került. Származási helye Törökország, először sokan kezdték el tartani őket, népszerűek voltak, azonban a még hosszabb szőrű perzsa macskák elterjedése után csökkent az érdeklődés irántuk. A 60-as években kezdődött el tenyésztésük az USÁ-ban, ekkor kezdett ismét a figyelem középpontjába kerülni a fajta. Karcsú, nyúlánk testéhez meglepően apró fej párosul, melyben a mandulavágású zöld, vagy kék szemek csodásan érvényesülnek.

torok3.jpg

Forrás: http://www.britannica.com/EBchecked/topic/610016/Turkish-Angora-cat/images-videos/9245/turkish-angora-cat

 

  • Bombay - Az eddig bemutatott fajták általában világos, vagy fehér színűek voltak. Ez az állat azonban teljesen fekete, semmi színeltérés nem található a bundáján, csodálatos sárga szemei világítanak csak a sötétben. Akárcsak a Dzsungel Könyvében Bagira, ugyanolyan ez a gyönyörű cica is, egy mini párduchoz hasonló. Mozgása is hasonló a párducéhoz, izmos, közepesen hosszú testalkatú. Igen ritka, nehezen beszerezhető.

bombay4.jpg

Forrás: http://www.thecatsbreeds.net/bombay-cat/

 

 

xxxxx

Címkék: cica macska macskafajta Toyger Skót lógófülű macska Török angóra Bombay macska

Kedvenc háziállataink ugyanúgy kommunikálnak velünk, mint bármely más családtagunk. Az ő nyelvüket, kifejezésmódjukat az együtt töltött idő alatt egyre jobban kiismerjük, azonban ha olyan családhoz kerül a cica, ahol még nem tartottak háziállatot, bizony könnyen lehetnek félreértések.

Ezért gondoltuk, hogy összegyűjtjük a macskák főbb közlési formáit, hogy mindenki számára világos legyen mit is szeretnének mondani nekünk az állatok.

Sokan félreértik a cicák dorombolásának jelentését. Az állat nem a szeretetét fejezi ki azáltal, hogy nekünk dorombol, hiszen több esetben is hallatják ezt a hangot, mely főként azt jelenti „Izgatott vagyok”. Szülés közben vagy éppen az utódok szoptatása során is dorombolnak a macskák, valószínűleg a dorombolással - mely a gége ritmikus mozgása során jön létre -, saját magát nyugtatják az állatok.

A macskák a kutyákkal ellentétben sokkal kifinomultabb és több hangjelzést ismernek, közel 100 félét.

A mélyebb és hosszabb hangok az állatok türelmetlenségét jelzik, például amikor ételt követelnek, akkor figyelhető meg ez a nyávogásban.

Ha veszélyt éreznek a cicák, akkor többnyire fújó vagy morgó hangot hallatnak. Figyelmeztetésként csak odacsapnak egyet mancsukkal, akár behúzott karmokkal is. Ha azonban nem múlik a veszély, akkor hátát feldomborítja, szőre az égnek áll, így még félelmetesebb látványt nyújt a rá támadó ellenségnek.

A macskák nemcsak a hangjukkal, hanem a testükkel is kommunikál velünk.

Amikor az állat a gazdája ölében vagy alvóhelyén fekve dagasztó mozdulatokat tesz a lábával, akkor bizony az elégedettségét és boldogságát fejezi ki. Illatmirigyeiből ennek, az akár tíz percig is eltartó mozdulatsornak a segítségével kiválasztott anyaggal jelöli ki a területét.

Ha a cica hátára fekszik és megmutatja hasát, akkor jókedvű és elégedett. Ebből a testhelyzetből egy figyelemfelkeltő, veszélyt jelző zajt meghallva azonnal talpra ugrik, hogy az esetleges támadástól karmaival védhesse magát.

 

A farok tartása is sokat elárul arról, hogyan érzi magát cicánk. A boldogság és a bizalom jele a felfelé egyenesen álló farok. Minél lejjebb ereszti a farkát, annál bizonytalanabb, a teljesen leeresztett farok akár a boldogtalanság jele is lehet.

 

 bar_ts_gos_cica.png

 

Mikor kiscicánk farka égnek áll és jobbra-balra csóválja végét, akkor bizony feszült és minél jobban mozgatja, ez annál inkább jelenti elégedetlenségét. Persze előfordulhat, hogy játék közben ugyanilyen mozgást észlelünk, de ez azért történik, mert a játék egyben az önvédelem és a vadászat gyakorlására is szolgál.

 fesz_lt_cica.png

 

 

A farkán és hátán felborzolt szőr ijedséget és agresszivitást sugall. Főleg azért csinál így az állat, hogy elrettentse az ellenfelét. Ha ebben a testhelyzetben füleit hátracsapja, az fenyegetettség érzésére utal.

 

 m_rges_cica.png

 

 

Mikor cicánkat ülő helyzetben, fülét hegyezve, farka végét mozgatva találjuk, akkor ő éppen éberen figyeli a környezetében zajló eseményeket.

 _ber_cica.png

 

 

 

 

 

Amikor kedvencünket maga alá „behúzott” farokkal találjuk, akkor valamitől szegény nagyon megijedt és fél. De jelentheti azt is, hogy védekezésként vette fel ezt a pozíciót. Mindenesetre ebből akár még támadás is kerekedhet.

 al_zatos_cica.png

 

 

Reméljük adtunk némi támpontot, hogy megértsétek cicátok mindennap közölt jeleit.

Mi legszívesebb így szeretjük látni kedvencünket, elégedetten és boldogan.

És Ti milyennek látjátok cicátokat? Küldjetek fotót a Facebook oldalunkra!

 

cat_upside_down_by_jordi.jpg

Fotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_macska_kommunik%C3%A1ci%C3%B3ja#/media/File:Cat_upside_down_-_by_Jordi.jpg

Rajzok forrása: https://visual.ly/cattitudes

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_macska_kommunik%C3%A1ci%C3%B3ja

Címkék: viselkedés cica veszély macska házikedvenc mérges macska farok tartása barátságos macska feszült macska alázatos macska éber macska

Kutyánk nevének kiválasztása felelősségteljes feladata, hiszen az állat egész életében ezt a szót fogja talán a legtöbbször hallani. Persze nehéz a választás, hiszen nem tudhatjuk előre, hogy a kialakuló egyéniségéhez passzolni fog-e a választott név, bár kétségtelen, hogy a hat-nyolc hetesen hozzánk kerülő állat külső és belső tulajdonságai sokat segíthetnek ennek a fontos kérdésnek az eldöntésében.A névválasztás előtt érdemes tudnunk, hogy a kutyák az egy-két szótagból álló szavakat értik meg, tehát érdemes nem túl hosszú nevet választanunk. Attól még, hogy esetleg a pedigréjében egy cirkalmas név szerepel, a hétköznapokban nem szükséges azt használnunk. Rövidítsük le, esetleg ha ragaszkodunk az elnevezéshez, csak egy részét használjuk a kutya szólítására.Remélem Ti is emlékeztek a viccre, amiben az ember a kutyájának a „Gyere ide” nevet adta. Hát bizony vigyázzunk, hogy ne hasonlítson egyetlen parancsszóra sem a választott név, mert ez könnyen megtévesztheti az állatot.

Természetesen a kiskutya külső és belső tulajdonságai alapján is választhatunk frappáns megszólítást. Sok kutyus Foltos vagy Csoki névre hallgat, színük és egyedi külső jeleik alapján, esetleg kis termetükből adódóan Picurnak hívják őket (mint az én kiskutyám). Gondoljunk előre arra is, hogy a most még apró állat néhány hónap múlva fajtájának tulajdonságait követve esetleg már nem is lesz olyan apró, ezért egy bernáthegyi, vagy berni pásztor kölyöknek ne adjuk a Picur nevet.Ha a gazdi nem szeretné, hogy egy átlagos sétáltatás közben kutyája nevét kiabálva másik három azonos nevű állat rohanjon hozzá, akkor megnézheti a kutya névnaptárban, melyek a legtöbbször választott nevek, majd az utolsó ötven közül válassza ki kedvencének megszólítását. Így biztosan csak ketten térnek haza a sétából.Mivel modern korban élünk, így ennek köszönhetően akár mobil alkalmazáson keresztül is generálhatunk kiskutyánknak nevet. Az alkalmazást magyar nyelven a Google Play áruházán keresztül tölthetitek le. Azonban ezzel legyünk nagyon óvatosak, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a gép által dobott név illeni fog kutyánk egyéniségéhez.Ha végképp nem találtunk megfelelő nevet megtehetjük, hogy rábökünk a kutya névnaptárban aznap ünnepelt névre és így nevezzük el kedvencünket, de azért ezt tényleg csak a legutolsó esetben javaslom. Ötletadónak azonban nagyon hasznos lehet a naptár használata, hiszen olyan nevek is szerepelnek benne, melyek sosem jutottak volna eszünkbe.

Tudtátok, hogy május 24-én például az IKEA nevű kutyák ünneplik névnapjukat? Kedvencem mégis a július 1-én ünnepelt ötlet dús KUTYA névnap. Ezen nem kell sokat gondolkodni, mindig eszünkbe jut. Ti milyen nevet választottatok kutyátoknak? Várjuk a kommenteket - itt vagy Facebook oldalunkon -,  a kutyus nevével és fajtájával!

Kép forrása: http://pixabay.com/hu/%C3%A1llat-kutya-k%C3%B6ly%C3%B6kkutya-csinos-731576/

Címkék: kutya név kölyök kutya elnevezés házikedvenc puppy

Ugye mi is utáljuk a szúnyogcsípés okozta kellemetlen viszketést. Gondoljunk csak bele milyen idegesítő lehet egész nap csak vakarózni. Szegény kutyusunk nap, mint nap szenvedne a bolha csípései miatt, ha nem készülnénk fel az élősködők támadására.

Nemrég kislányom versmondó versenyre készülve, Markó Viktor: Bolhahiba című gyerekversével örvendeztetett meg, mely jól bemutatja a bolhák viselkedését.

A vers egy bolháról szól, aki megunva korábbi kutya otthonát, átugrik egy fiatal, csinosra nyírt pudlira. A vers egy részletét kiemeltem:

 

Dolgait ő sebesen összedobva

 Átugrott a szembeforgalomra.

 Ám az új lakás vakar és reszket,

 Bár ő csípésbe nem is kezdett.

 

Az utcai kutyasétáltatás közben, vagy a kertben is ráugorhatnak a vérszívók kutyánk testére, a lakásba érve pedig ezek az apró állatok megbújhatnak a szőnyegben, és a kellemes környezetben szaporodásnak indulnak. És ha egyszer bejutottak a lakásba, akkor onnan kiirtani nagy feladat, hiszen minden rejtett zugba elbújnak. 

Akár egész évben számíthatunk arra, hogy a bolha beköltözik háziállatunk szőre közé, és ha már ott van, akkor a nőstény bolha heteken keresztül képes napi 30-50 petét lerakni.

Általában kedvencünk hasán, nyakán és hátán találhatóak meg a vérszívó állatok. Ha kutyusunk hátára fordul, szabad szemmel is láthatjuk a kis fekete, szerteszét rohanó élősködőket.

A bolha fejlődési szakaszait tekintve, kifejlett állapotában a gazdaállaton található meg, de ez csak 5%-a a teljes, gazdaállat környezetében élő populációnak.

95%-a a bolha családnak nem a kutyán tartózkodik, hanem az ő környezetében, a lakásban vagy a kertben.

Ezért mindenképpen fontos a MEGELŐZÉS!

Webáruházunkban is kaphatóak hatékony, külsőleg használandó oldatok, melyek a kutyák méretéhez igazodva többféle kiszerelésben vásárolhatóak meg. A Frontlineban található hatóanyag 8 héten keresztül ad védelmet a bolhák kifejlődése és szaporodása ellen, és a termék akkor is alkalmazható, ha az élősködők okozta allergiás szőrgyulladás kialakul háziállatunknál.

Ha már megvan a baj és kutyánk testén találtunk vérszívókat, akkor is mindenképpen kezeljük szőrüket a Frontline cseppjeivel, de arra is ügyeljünk, hogy a lakást, vagy a kertet - ahol háziállatunk él - is fertőtlenítenünk kell.

A kutyus fekhelyén lévő ágyneműt, rongyot forró vízben mossuk ki, alaposan mossunk fel, porszívózzuk ki a szőnyegeket, függönyöket és a bútorokat is, hiszen lárva és báb állapotban itt húzzák meg magukat a bolhák. Porszívózás után azonnal dobjuk a külső kukába a lezárt porzsákot, hogy ne tudjanak visszajutni az élősködők a kitakarított lakásba. A ruhaneműket sem árt forró, mosószeres vízben átmosni. Adjunk a mosóvízhez némi ecetet, és ha tudjuk napon szárítsuk meg a ruhákat.

Házi praktika alkalmazásával a bolhatojások is elpusztíthatóak. Este szórjunk sót a parkettára vagy a szőnyegre, majd másnap legalább háromszor porszívózzuk át a szobát.

 

xxxxxxxx

 

 kép forrása: http://pixabay.com/hu/kutya-ag%C3%A1r-borzoi-sun-633816/

 

Címkék: kutya egészség veszély tünetek bolha gazdi tisztaság élősködő házikedvenc Frontline