A macska kommunikációja összetett, többféle módon lép kapcsolatba környezetével, a vele együtt élő macskákkal, emberekkel illetve más állatokkal is.

 

Többféle képen értelmezhetjük a cica egyik kommunikációs eszközét, a nyalogatást.

 

Szeretjük azt hinni, hogy ezzel az érintéssel szeretetét fejezi ki felénk az állat, de mielőtt még teljesen elragadtatnánk magunkat, lehetséges, hogy csupán a bőrünkön lévő sós izzadságot vagy a legújabb testápoló krémet próbálja meg kedvencünk lenyalogatni rólunk.

 

Megfigyelhető több együtt élő macska esetében, hogy sokszor egymást nyalogatják. Ennek oka, hogy így mutatják ki törődnek a másikkal és összetartoznak. Főleg olyan helyeken mosdatják egymást, ami saját maguk számukra nehezen elérhető. (fül, fejtető)

 

Ha a cica gazdiját is bőszen nyalogatja, az a gondoskodás jele lehet. Családtagként fogadja el, próbálja megvédeni.

 

Ezzel együtt a macska nyalogatása során kinyilvánítja, hogy ő a főnök, viselkedései inkább szülői, gondoskodó, erős érzelmi kötelékről árulkodik.

 

Természetesen higiéniai okai is vannak a nyalogatásnak. Saját szőrének tisztántartására nagy gondot fordít minden cica. Azon túlmenően, hogy lenyalogatja magáról a port, ételmaradékot, lesimítgatja a szőrszálakat, melyeket kiváló szigetelőréteget képeznek az állat testén. Mivel a macskának nincsenek verejtékmirigyei, így a melegben izzadni sem képes. Ezért praktikus, ha nyalja a szőrét, hiszen így a nedvesség elpárolog a bundájából, ezzel is hűtve az állat testét.

 

A cica testén lévő mirigyek a nyalogatás hatására aktívabbá válnak, így termelődésük fokozottá válik. Ezek a mirigyek olyan anyagot választanak ki, mely hatására a macska szőre vízhatlanná válik.

 

Tehát a cica tisztálkodása közben, nemcsak a higiéniára ügyel, hanem ellenállóvá teszi magát az elázástól, eltünteti a számára zavaró idegen szagokat, oldja a feszültségét és kizárja a túlzott magas vagy alacsony hőmérsékletet.

 

Abban az esetben, ha a szokásosnál jóval tovább tart az állat mosakodása, esetleg a gazdáját is hosszabb ideig nyalogatja, akkor legyünk nagyon figyelmesek. Sok esetben a túlzott mosakodásnak lelki és fizikai okai is lehetnek. Lelki ok lehet egy változás az állat életében, fizikai oka pedig bőrirritáció, esetleg élősködők elszaporodása a testén.

 

xxxx

 

Kép forrása: http://pixabay.com/hu/macska-mancs-nyal%C3%A1s-macskaf%C3%A9le-318776/

 

Címkék: egészség cica macska tünetek tisztaság mosakodás házikedvenc

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr967456446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása