Lakásban tartott állatoknál tapasztalhatjuk, hogy az együttélés során kisebb-nagyobb bosszúságok is érnek minket a sok szeretet és önfeledt játék mellett.

A gazdik bizony sokszor kétségbe esnek, mikor kedvencük körmeinek élesítése és koptatása céljából a nagymama nagy becsben tartott komódját, vagy esetleg a vadonatúj kanapét választja.

 

Miután túlteszik magukat a veszteségük kapcsán érzett idegeskedésen, el kell gondolkodniuk vajon miért csinált ilyet cicájuk.

 

Egy biztos! Nem azért, mert utálja a gazdáját vagy rosszat akar neki. A macskák ösztönösen cselekszenek így.

 

Ragadozó, vadászó természetük miatt a cicáknak szükségük van körmeikre, mellyel a zsákmányt elejtik és megvédik magukat a támadásoktól. Ez az egyik oka annak, amiért keresik az olyan tárgyakat, amelyek segítéségével a külső karmukat ledörzsölhetik. Másik ok a terület kijelölése, az állat otthagyja szagmintáját, hogy jelezze, itt bizony ő az úr.

Sok esetben azonban egy korábban nyugodt háziállat kezdi tönkretenni a környezetében lévő bútorokat. Ennek oka neurotikus természetű lehet, a lakásban történt változás, bútor átrendezés is okozhatja.

 

Rengeteg bosszúságtól kímélhetik meg magukat a cicatartók, ha megfogadják néhány jó tanácsunkat.

 

  • A cicát kis korától kezdve szoktassuk rá a körömvágásra. Először persze biztosan ellenkezni fog, de idővel megszokja, már nem fog idegenkedni tőle.

  • Mindenképpen helyezzünk el a lakásban kaparófát, amin élezheti körmeit. A kaparófát akár magunk is elkészíthetjük faág és zsinór segítéségével. Az ágat tekerjük körbe vastag spárgával, majd a végét erős ragasztóval rögzítsük.

  • Az ingerszegény környezet elkerülése érdekében helyezzünk el a lakásban több játékot, mászókát, macskabútort.

  • Ha van rá lehetőségünk, naponta engedjük ki a szabadba az állatot. Ekkor maga fogja megkeresni a körömreszelésre alkalmas helyeket.

  • Amennyiben mégis megtörténik a baj és kárt okoz a cica, akkor használhatunk az állat számára kellemetlen szagokkal „illatosított” permetet. Citrusokból kivont illóolaj, fahéj és kávé illata a macskák számára zavaró. Ezek bármelyikéből készült vízzel higított szerrel fújjuk be a bútort, így megóvhatjuk azt a további károktól.

 

A plasztikai sebész „iparág” az állattartók egy részét is képes behálózni. Vannak kényelmes gazdák, akik karomplasztikát csináltatnak macskájukon, azaz eltüntetik az állat számára rendkívüli fontossággal bíró karmokat. Ezt a megoldást semmiképp nem javasoljuk!

 

Ti milyen házi praktikákat tudtok ajánlani a károkozások elkerülésére?

 

Várjuk a kommenteket, hozzászólásokat.

 

 

Címkék: cica macska gazdi köröm karmol karom karmolás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr867418566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása