Mielőtt kiskutyát fogadnánk otthonunkba, bizony sok dolgon el kell gondolkodnunk. Többek között olyan fontos kérdésről, mint az, hogy a választott kutyafajta vajon mennyire fog a mi életmódunkhoz alkalmazkodni. Sokszor azért kerülnek az állatok néhány hónap után a menhelyre, mert a gazdák nem veszik figyelembe az állatok mozgásigényét.

 

Mások az igényei egy elfoglalt, legtöbb időt a munkahelyén eltöltő gazdának, és mások egy nyugdíjas néninek, vagy egy kisgyerekes családnak. Nem választunk jól, ha magunkhoz veszünk egy édes kis vizslakölyköt és egész nap bezárjuk a lakásba, vagy kertbe, mert nekünk munkába kell mennünk.

 

Ezért próbálunk mai cikkünkben bemutatni néhány kutyafajtát és azok mozgásigényét, hogy megkönnyítsük a választást, egy akár 10-15 évre szóló barátság idejére, mely kutya és ember között kialakul.

 

Kis mozgásigényű kutyák lehetnek a nagyon kicsi vagy éppen a nagyon nagy fajták.

Nagytestű a Bernáthegyi, a Mastiff vagy a német Dog, melyek méretükből adódóan akár még a mozgásában korlátozott, idős emberek felállásában is tudnak segíteni.

 

Kisebb testű kutyák kedvelőinek ajánljuk a Basset Hound fajtát, hiszen nyugodt természete révén nem kifejezetten a rohangálás a kedvenc időtöltése. Bár kopó, amit azért tenyésztettek ki, hogy segítse becserkészni és megtalálni az elejtett vadat, mégis kicsi a mozgásigénye. A fajta legismertebb képviselője Colombo hadnagy, az amerikai bűnügyi sorozat főhősének kutyája, akinek neve egyszerűen csak ennyi: Kutya.

 

basset_hound.jpg

Forrás: http://pixabay.com/hu/basset-hound-kutya-pet-345646/

 

A bulldog kutyák közül a kis testű francia és a nagyobb testfelépítésű angol bulldog sem szereti a hosszú sétákat. Mindkét kutyafajta lakásban is tartható, reggel és este egy rövid séta elegendő számukra, ez kielégíti szükségleteiket.

 

És itt vannak a kis plüsskutyákhoz hasonlító fajták, mint a Bichon Frisé, a Kyi Leo vagy a Máltai Selyemkutya. Ezek a picinyke kutyuskák rövid lábaikkal nem tudnak hosszú távokat megtenni, igényük sincs a nagyobb sétákra. Jól érzik magukat a lakásban, a benti játék elegendő számukra.

 

futokutya.jpg

Forrás: http://pixabay.com/hu/hat%C3%A1r-sk%C3%B3t-juh%C3%A1szkutya-fut%C3%B3-kutya-672633/

 

Sok gazdi, akik maguk is rengeteg időt töltenek a szabadban, elvárják, hogy kutyájuk is átvegye az ő életritmusukat. Számukra ajánlottak a vadász- és juhászkutya fajták. Ilyenek például a vizsla, az agár, német juhász, és a szetterek, pointerek.

 

Természetesen ma már az állateledel gyártók is figyelembe veszik, hogy az egyes kutyafajták mozgásigénye eltérő, így az általunk elfogyasztott táplálék összetevőit is úgy alakítják, hogy a nagyobb mozgásigényű kutyák számára magasabb energiatartalmú eledeleket készítsenek. Webáruházunkban kapható fajtaspecifikus tápcsalád használatával Ti is elősegíthetitek, hogy kedvencetekkel hosszú évekig tölthessétek együtt az időt.

 

 

xxxxx

Címkék: kutya életmód hund kutyafajta fajtaspecifikus tápcsalád

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr947497942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása