És te hogy választasz tápot?

 2014.06.30. 22:07

Sziasztok!

Eredetileg nem ezt a témát terveztem ide, de emellett nem tudok elmenni anélkül, hogy ne osszak meg veletek egy  szösszenetet. Vagy inkább némi infót, ami remélhetőleg változtat majd néhány gazdi hozzáállásán. Ma megint fültanúja voltam egy röpke párbeszédnek, ami sajnos egyáltalán nem egyedi vagy ritka.

Nagyjából így hangzott:

"- Morzsinak milyen tápot vigyünk? Kipróbáljuk ezt az új márkát?

- Valami olcsót válassz neki! Már öreg, jó az neki!"

Kezdetben sokkal erősebb vágy élt bennem, hogy rákérdezzek, vajon ő is hasonló diétát tervez-e magának idős korára?

- Neked jó lesz a paprikás krumpli, száraz kenyér és víz? Addig jó volt Morzsi, míg fiatal volt, házat őrzött, örült neked, mikor hazaértél?

Most, hogy már sok száz gazdit volt szerencsém valamilyen formában megismerni, rájöttem, hogy ez nem mindig a mérhetetlen gonoszság, vagy nem-szeretés megjelenési formája. Sokkal inkább információ-hiányként diagnosztizálom az ilyen megnyilvánulásokat.

Merthogy nem elvárható, hogy mindenki mindent tudjon, melyik összetevő, mire jó, de így azért már elgondolkodtató:

Itt van például a kevéssé költői elnevezésű "FOS" a kutyatápok összetevői között.

A FOS a frukto-oligoszacharidok rövidítése, és röviden a következőkben foglalhatók össze hatásai az általános egészségi állapotra:
• A rostok egy részét rövid szénláncú zsírsavakká (SCFA) fermentálják, amelyek a vastagbél (hám-) sejtjeit táplálják, s preventív szerepük van a vastagbélrák kialakulásában.
• Segítenek megelőzni a székrekedést és a hasmenést (a rövid szénláncú zsírsavak fokozzák a víz és az elektrolitok visszaszívást, ezáltal segítik a hasmenés kezelését, s csökkentik a hasmenéssel járó kiszáradás veszélyét).
Támogatják az immunrendszert.
• Segítenek csökkenteni bizonyos típusú daganatok kockázatát.
• Segítenek a glükóztolerancia javításában.
Csökkentik a bélrendszeri nyálkahártya-sorvadást és a hasi diszkomfortérzést.
• Nem kötődnek ásványi anyagokhoz (például kalciumhoz), így sok rosttal ellentétben nagyobb mennyiségben fogyasztva sem csökkentik a kalcium felszívódását, sőt, bizonyos kutatások szerint fokozzák azt, s növelik a csontsűrűséget.

Ez ugye roppant tudományosan hangzik, de összefoglalva elmondható, hogy ha naponta fogyasztunk rostokat és kiemelten frukto-oligoszacharidokat, bélflóránk egészségét támogathatjuk. Mivel ez a típusú prebiotikum csak a hasznos baktériumtörzsek számára szolgál tápanyagul, rendszeres napi fogyasztásával sokat tehetünk emésztőrendszerünk és immunrendszerünk megfelelő működéséért.

Az a szegény eb meg nem annyira tudja ezeket - és gyanítom, hogy nem is olvassa a fenti bejegyzést, szóval segítsünk rajta, és válasszunk olyan tápot, aminek az összetevői között megleljük a FOS-t (és akkor a tápja nem lesz az....)

 

Segítek, hogy könnyebben tudjatok választani!

Kérdezzetek, kommenteljetek, akár itt, akár a FB-on. 

Jó kutyázást!

KutyásGabi

Címkék: táplálkozás egészség immunrendszer csontsűrűség bélflóra prebiotikum daganat megelőzése FOS

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr236460791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása