A tavasz a változás és a megújulás időszaka. Előbújnak a növények a biztonságot adó földből, virágoznak a fák, bokrok. A gazdik és kutyáink is egyre több időt töltenek a szabadban. A kutyasétáltatás néhány veszélyére múlt heti cikkünkben már felhívtuk a gazdik figyelmét, most pedig veszélyes kórokozókat terjesztő élősködő, a kullancs okozta betegségek megelőzésére hívjuk fel a figyelmet.

 

A kullancs többféle fertőző betegséget is közvetíthet, az egyik legveszélyesebb a babesiosis. A fertőző kórokozó a kullancs nyálával kerül a szervezetbe, miközben az élősködő az állat vérét szívja.

 

A fertőzés tünetei nem azonnal jelentkeznek. Ezért sokan nem is gondolják, hogy összefügghet a kullancscsípéssel az állat megbetegedése. A kutya vörösvértesteiben osztódásnak indult kórokozó által okozott tünetek néha napok, legrosszabb esetben 2-3 hét lappangási idővel kezdenek jelentkezni. Elsősorban a magas láz, bágyadtság, étvágytalanság, gyengeség, kedvtelenség, idegrendszeri problémák lehetnek a betegség hírnökei. További tünet, ha a károsodott vörösvértestek miatt megsötétedik, néhány esetben szinte feketévé válik a vizelet és széklet.

 

Sok más megbetegedés is kiválthatja ezeket a tüneteket, ezért mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, ha kutyánkon a fentieket tapasztaljuk.

 

Szakszerű orvosi kezelés nélkül akár néhány napon belül elpusztulhat kedvencünk.

 

Másik kullancsok által terjesztett gyakori megbetegedés a Lyme-kór, mely nemcsak a házi- és vadon élő állatokra, hanem az emberekre is veszélyes. Ezt a betegséget nem minden kullancsfajta terjeszti, vagyis ha találunk az állatban egy kullancsot, az nem feltétlenül fertőző. A vöröses-feketés Ixodes ricinus faj okozza a megbetegedést, a csípés helyén gyűrű alakú kiütés jelentkezik. A kutyáknál sántikálással, hullámzó lázzal és gyors fizikai leromlással járó tüneteket okoz. A betegség a szívet is megtámadhatja.

 

Természetesen a tünetek észlelésekor ebben az esetben is forduljunk azonnal állatorvoshoz, hogy még a fertőzés továbbterjedése előtt megkezdhessék az antibiotikumos kezelést.

 

Mit tehetünk a betegségek elkerülése érdekében?

 

Kutyájukat szerető gazdik felteszik magukban a kérdést, hiszen egyikük sem szeretné a négy fal között tartani kis barátját, nehogy a kertben, erdőben, mezőkön található élősködők megtámadják. De nincs is erre szükségük, ha a megfelelő védelemmel látják el kedvencüket.

 

Teljesen fájdalommentesen nyújthatunk védelmet háziállatunknak webáruházunkban is kapható Frontline termékcsalád rácseppentő oldataival. Kutyák esetében a kullancsok ellen 4 héten keresztül tartó védelmet nyújt a kezelés.

 

Fontos, hogy ne a szőrre kerüljön az oldat, hanem a szőrszálakat gondosan félrehúzva, a bőr felületére csepegtessük a hatóanyagot. Próbáljuk meg olyan helyre cseppenteni, ahol az állat nem tudja lenyalni a folyadékot, például fej hátsó része, vagy a nyak hátsó része.

 

Ha mégis sikerül egy kullancsnak a kutyus testébe kapaszkodnia, az első ijedség után próbáljuk meg eltávolítani az állatból az élősködőt. Erre a célra vásárolhatunk kullancsfogót, de egy hegyes csipesz is megteszi. Gyors, határozott, függőleges mozdulattal rántsuk ki az állatot a kutya testéből, hogy ne tudja a béltartalmát, a kórokozókkal együtt háziállatunk szervezetébe üríteni.

 

Javasoljuk a Fronline készítmények használatát ebben az esetben is, mivel a hatóanyag a kullancsok 90%-át 48 órán belül elpusztítja.

 

Következő cikkünkből megtudhatják a gazdik, hogyan vívjanak győztes csatát a bolhák ellen.

 

 

 

xxxx

 

 

 

A cikk forrása volt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kullancsok

 

Címkék: kutya betegség egészség veszély kirándulás fertőzés erdő tünetek láz kullancs gazdi házikedvenc Lyme-kór babesiosis

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr457431526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása