Elgondolkodtál már azon...?

 2015.03.01. 11:00

Tapasztalatom szerint - és sajnos kutyatáp forgalmazóként nagyon sok ilyen tapasztalatom van - a gazdik nagyobbik hányadának fogalma sincs, hogy kell etetnie a kutyáját.
Ha végigolvasod a blogsorozatomat, képet kapsz arról, hogy mik azok az alapelvek, amelyek kutyatartóként én is fontosnak vélek és alkalmazok is nap mint nap. A sorozat végére érve képes leszel a megfelelő tápot kiválasztani a kedvencednek - de természetesen bármikor fordulhatsz hozzám is segítségért.



Tegyük fel, hogy most csörgött a tenyésztő, hogy el lehet hozni a kiválasztott kiskutyát.

Ilyenkor az embernek a szíve majd kiugrik a helyéről és csak arra az édes kis pofira tud gondolni, az apró kis tappancsokra. Bevágja magát a kocsiba, sity-suty már ott is van a kutyáért. Nagy örömködve hazaviszi. Jobb esetben a tenyésztőtől kapott csomag, amiben száraztáp és 1-2 jópofa dolog van, kitart hétfőig és van mit ennie a kutyusnak. De mi van hétfőn?

Állsz a boltban - ha mázlija van új 4 lábú családtagodnak, nem valami multiban állsz, hanem valami szakboltban – és azon elmélkedsz, hogy fel tudod-e idézni a tenyésztő szavait?

-Száraztápot, konzervet vagy mit? Mit mondhatott?

Odalépsz az eladóhoz, kikéred a tanácsát, de ahogy mesél a tápokról, kezdenek az agyadban derengeni a tenyésztő szavai, de akkor rájössz, hogy aki veled szemben áll értékesítő kolléga homlok egyenest mást mond. Akkor kicsit elbizonytalanodsz, most kinek van igaza? Kire hallgassak? Az eladó előttem olyan meggyőzően érvel a legdrágább táp mellett……..hűha

Szerintem tegyük tisztába a dolgokat:

A kutyusod természetesen mindig azt enné, amit éppen te eszel! Odaülne az öledben az asztalhoz és együtt falatozna veled, de mi nem adunk neki házi kosztot, mert egy egészséges, hosszú életű nagy vitalitású négylábú családtagot szeretnénk nevelni! A hangsúly kicsit a nevelésen is rajta van, mert azt is el akarjuk érni nála, hogy ha az asztalon kint marad az étel, neki ne az legyen az első, hogy behabzsolja, és órákon keresztül sunnyog a sarokban. Nem csak az a szörnyű, hogy nekünk nem lesz mit enni, hanem szerencsétlennek leterheli a gyomrát, mert, ha nem csak húsról beszélünk, hanem esetleg a köretet is megette az Ő gyomrában a szénhidrát nehezen vagy egyáltalán nem emésztődik és hasznosul, míg ha rendes, jó minőségű száraztápot kap a hasznosulási arány akár 95% is lehet és folyamatos az energia ellátása a könnyen emészthető száraztáptól. Sokan a főzésre szavaznak, de ami egy nagyon szembetűnő példa a főtt kaja és a száraztáp között: megeszi a kutyus a főtt husit, mellé köretként tálalt tésztát, leöntve egy kis húslevessel, csak az íze miatt(„mert és is így enném”) és eltűnik ½ órára vagy 1 órára pihegni, mert ez a fajta táplálék teljesen leterheli a gyomrát főleg a tészta, majd mikor már meg tud moccanni előjön, de pár óra múlva újra éhes lesz. Így borzasztóan leterheljük a szervezetét.

Ezzel szemben a száraztáp ajánlott napi adagját feltálaljuk, így meg tudja tartani egész napos vitalitását, nem álmos, fáradékony, nincs leterhelve a szervezete, mindig jókedvű és játékos marad, mert folyamatos energia ellátást biztosít számára jól összeállított táp.

A jó minőségű tápoknak megvan az a fene nagy előnye, hogy úgy állították össze, hogy figyelembe vették a kutyának az emésztését. Húsevő, de szüksége van minden másra (szénhidrát, vitaminok, stb.) a megfelelő mennyiségben. Ezek a kutyák már nem vadon élő állatok, őket már az emberiség évszázadok óta formálja, ami mellett kialakult az étkezésük „tudománya”, amivel rengeteg orvos, tudós, kutató foglalkozik évek óta, hogy kedvenceinknek olyan fajta-specifikus tápokat fejlesszenek ki, amik teljessé teszik az életüket. Ezek a száraztápok figyelembe veszik a kutya méretét, korát, habitusát, munkáját, mert ugye tudjuk magunkról is, hogy teljesen mást eszik egy kisgyermek, egy aggastyán, egy sportoló, egy irodista és egy fizikai munkás. A fajta-specifikus tápoknál is hasonlóan működik. A kölyökkutyát puppyval később junior táppal eteted. Táptól függően 12-18 hónapos korától már felnőtt tápot adsz neki /amit, már sokkal nehezebb kiválasztani/. A 7+-os kutyáknál kerül képbe- remélhetően- a senior táp.

A következő bejegyzésemben kitérek egy kicsit részletesebben is a kölyök kutyák etetésére is.

 

 

Címkék: kutya táplálkozás emésztés száraztáp egészséges táplálás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr197230279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása