Kedvenc háziállataink ugyanúgy kommunikálnak velünk, mint bármely más családtagunk. Az ő nyelvüket, kifejezésmódjukat az együtt töltött idő alatt egyre jobban kiismerjük, azonban ha olyan családhoz kerül a cica, ahol még nem tartottak háziállatot, bizony könnyen lehetnek félreértések.

Ezért gondoltuk, hogy összegyűjtjük a macskák főbb közlési formáit, hogy mindenki számára világos legyen mit is szeretnének mondani nekünk az állatok.

Sokan félreértik a cicák dorombolásának jelentését. Az állat nem a szeretetét fejezi ki azáltal, hogy nekünk dorombol, hiszen több esetben is hallatják ezt a hangot, mely főként azt jelenti „Izgatott vagyok”. Szülés közben vagy éppen az utódok szoptatása során is dorombolnak a macskák, valószínűleg a dorombolással - mely a gége ritmikus mozgása során jön létre -, saját magát nyugtatják az állatok.

A macskák a kutyákkal ellentétben sokkal kifinomultabb és több hangjelzést ismernek, közel 100 félét.

A mélyebb és hosszabb hangok az állatok türelmetlenségét jelzik, például amikor ételt követelnek, akkor figyelhető meg ez a nyávogásban.

Ha veszélyt éreznek a cicák, akkor többnyire fújó vagy morgó hangot hallatnak. Figyelmeztetésként csak odacsapnak egyet mancsukkal, akár behúzott karmokkal is. Ha azonban nem múlik a veszély, akkor hátát feldomborítja, szőre az égnek áll, így még félelmetesebb látványt nyújt a rá támadó ellenségnek.

A macskák nemcsak a hangjukkal, hanem a testükkel is kommunikál velünk.

Amikor az állat a gazdája ölében vagy alvóhelyén fekve dagasztó mozdulatokat tesz a lábával, akkor bizony az elégedettségét és boldogságát fejezi ki. Illatmirigyeiből ennek, az akár tíz percig is eltartó mozdulatsornak a segítségével kiválasztott anyaggal jelöli ki a területét.

Ha a cica hátára fekszik és megmutatja hasát, akkor jókedvű és elégedett. Ebből a testhelyzetből egy figyelemfelkeltő, veszélyt jelző zajt meghallva azonnal talpra ugrik, hogy az esetleges támadástól karmaival védhesse magát.

 

A farok tartása is sokat elárul arról, hogyan érzi magát cicánk. A boldogság és a bizalom jele a felfelé egyenesen álló farok. Minél lejjebb ereszti a farkát, annál bizonytalanabb, a teljesen leeresztett farok akár a boldogtalanság jele is lehet.

 

 bar_ts_gos_cica.png

 

Mikor kiscicánk farka égnek áll és jobbra-balra csóválja végét, akkor bizony feszült és minél jobban mozgatja, ez annál inkább jelenti elégedetlenségét. Persze előfordulhat, hogy játék közben ugyanilyen mozgást észlelünk, de ez azért történik, mert a játék egyben az önvédelem és a vadászat gyakorlására is szolgál.

 fesz_lt_cica.png

 

 

A farkán és hátán felborzolt szőr ijedséget és agresszivitást sugall. Főleg azért csinál így az állat, hogy elrettentse az ellenfelét. Ha ebben a testhelyzetben füleit hátracsapja, az fenyegetettség érzésére utal.

 

 m_rges_cica.png

 

 

Mikor cicánkat ülő helyzetben, fülét hegyezve, farka végét mozgatva találjuk, akkor ő éppen éberen figyeli a környezetében zajló eseményeket.

 _ber_cica.png

 

 

 

 

 

Amikor kedvencünket maga alá „behúzott” farokkal találjuk, akkor valamitől szegény nagyon megijedt és fél. De jelentheti azt is, hogy védekezésként vette fel ezt a pozíciót. Mindenesetre ebből akár még támadás is kerekedhet.

 al_zatos_cica.png

 

 

Reméljük adtunk némi támpontot, hogy megértsétek cicátok mindennap közölt jeleit.

Mi legszívesebb így szeretjük látni kedvencünket, elégedetten és boldogan.

És Ti milyennek látjátok cicátokat? Küldjetek fotót a Facebook oldalunkra!

 

cat_upside_down_by_jordi.jpg

Fotó: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_macska_kommunik%C3%A1ci%C3%B3ja#/media/File:Cat_upside_down_-_by_Jordi.jpg

Rajzok forrása: https://visual.ly/cattitudes

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_macska_kommunik%C3%A1ci%C3%B3ja

Címkék: viselkedés cica veszély macska házikedvenc mérges macska farok tartása barátságos macska feszült macska alázatos macska éber macska

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr447472732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása