A családi nyaralás idején a kisállat tulajdonosok nagy problémával kerülnek szembe, hiszen akár egy-két hétre is meg kell oldaniuk kedvenc háziállatuk etetését, gondozását. Sokan annyira szoros kapcsolatban vannak kutyájukkal, hogy nem bízzák másra, inkább magukkal viszik egy közös nyaralásra.

Ha úgy döntünk, hogy kutyánk is velünk tart a szabadság idején, akkor több dologra is oda kell figyelnünk már az út megszervezésekor.

Elsősorban a szálláshely kiválasztásánál vegyük figyelembe azt, hogy szabad-e kisállattal együtt érkeznünk a szállodában, panzióban és a nyaralás ideje alatt lakhat-e, ehet-e velünk együtt az állat. Már nagyon sok utazási iroda ajánl kutyabarát szállásokat, nemcsak hazánkban, de külföldön is.

Külföldi úti cél kiválasztásakor tájékozódjunk az adott ország egészségügyi szabályozása iránt, mert könnyen úgy járhatunk, mint a híres filmsztár, Johnny Deep, aki legújabb filmjének ausztráliai forgatására magával vitte két yorkshire terrier kutyáját, azonban nem tudta, hogy az ausztrál törvények igen szigorúak a szigeten kívülről érkező állatokkal kapcsolatban. Mivel nem voltak a kutyáknak érvényes állategészségügyi irataik, így az ausztrálok megfenyegették a színészt, hogy elaltatják a kutyákat, ha nem viszi karanténba őket. Deep erre nem volt hajlandó és magángépén visszacsempészte az állatokat az USA-ba.

Nem véletlen az ausztrálok álláspontja, hiszen nagyon fontos számukra, hogy az állatok által terjesztett betegségek ne kerüljenek be a szigetországba, és ezt bizony csak szigorú ellenőrzéssel tudják betartani.

Külföldre történő utazás esetében fontos arra is ügyelnünk, hogy kutyánk az utazás előtt megkapja a kötelező védőoltásokat, legyen benne chip és érvényes útlevéllel (Állatútlevél) rendelkezzen, melyet az állatorvos állíthat ki. Az Európai Unióban való utazás egységes szabályozásán túl az egyes tagországok maguk is rendelkezhetnek egyedi módon. Érdemes utazás előtt tájékozódni az úti cél országának követségén.

Ha csak egy rövid hazai strandolást tervezünk kedvencünkkel, erre egyre több lehetőségünk van. Kutyán kedvébe járhatunk, ha szabad strandon engedjük vízbe, viszont ha a gazdival együtt szeretne fürödni a kutyus, akkor olyan helyet kell keresnünk, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, és a terület nem kijelölt fürdőhely.

Ilyen területek a magántavak. Magyarországon is akad már olyan strandolásra alkalmas tó, ahol kutyánkkal együtt tudunk lubickolni a vízben. A szabályok szerint a Balatonban is úszkálhatunk kedvencünkkel, de csak akkor, ha hajóról, csónakról és nem a partról vetjük magunkat a hűs habokba.

Ti is kutyátokkal tervezitek az utazást? Ha igen írjátok meg nekünk hová, milyen szálláshelyre sikerül eljutnotok.

 

-->

Címkék: utazás kutya nyaralás gazdi utazás kutyával

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr1007579124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása