Nyári ellenség: a hőguta

 2015.06.27. 23:06

Felelősségteljes állattartóként a nagy melegben figyeljünk még jobban kisállatainkra.

 

Szabadban tartott kutyák esetén nagyon fontos, hogy mindig legyen árnyékos hely a számukra. A kutyusok hajlamosabbak a hőgutára mint az emberek. Az állatok testhőmérséklete ugyan magasabb (38-39 C), azonban a kutyák szervezetét ugyanúgy megviseli a hőség. Ha 43 fokig szökik fel a testhője egy állatnak, akkor bizony maradandó egészségkárosodást szenvedhet, legrosszabb esetben pedig el is pusztulhat.

A magas hőmérséklet miatt olyan kémiai reakciók indulnak el a szervezetben, mely során elsősorban az agyban, májban, belekben lévő sejtek leépülnek, a szövetek elhalnak.

 

Milyen tünetei vannak a hőgutának a kutyáknál?

 

- Hányás, hasmenés

- Szapora lihegés

- Tágra nyílt pupillák

- Szédelgés

- A nyál megvastagodása

- Kóma

 

Mivel igen gyors folyamatról beszélünk, mely akár halálos is lehet, ezért amikor a tüneteket észleljük, azonnal el kell kezdenünk az állat hűtését. Nem túl hideg vízzel locsoljuk le a testét, vizes törülközővel töröljük át a hasát és az ágyékát. Végtagjaira, fejére és nyakára helyezzünk szintén nedves ruhát. Ha van légkondicionált helyiség a közelben, akkor azonnal vigyük be, értesítsük az állatorvost, illetve lehetőség szerint egyből induljunk el a beteg állattal a rendelőbe.

 

A hűtés mellett az orvos hideg vizes beöntést, gyomormosást is alkalmazhat. Természetesen további kezeléseket is kap az állat (oxigén, szőlőcukor, antibiotikum, stb.), hogy megelőzzék a szervezet visszafordíthatatlan károsodását.

 

Sétáltatás és hosszabb utak során mindig tartsunk magunknál kis tányért, vagy doboz, amiben kutyánknak vizet tudunk adni. A lakásban tartott kutyák napi sétáját is a kora reggeli és a késő esti időpontokban ejtsük meg, ilyenkor már nem tűz a nap és több kedve van a mozgásra háziállatunknak is.

 

Megelőzhetjük a kertben tartott kutyák esetében a hőgutát, ha naponta többször nem túl hideg vízzel locsoljuk le az állatot, árnyékos helyet is kell számára biztosítanunk, valamint többször cseréljük frissre ivóvizét is. Sok kutya saját maga is gondoskodik hűvösebb hely kialakításáról, hiszen a földbe kaparnak maguknak egy gödröt és abba fekve próbálják túlélni a hőséget.

 

golden-retriever-750628_1280.jpg

kép forrása: http://pixabay.com/hu/arany-vizsla-ugr%C3%A1s-a-v%C3%ADzbe-h%C5%B1t%C3%A9s-750628/

Címkék: kutya egészség életmód ivás víz hűtés hőség hőguta vízfogyasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr637562242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása