A rideg, szürke idő után végre újra itt a tavasz. Hatalmas sétákra csábít a természet, szeretnénk beszívni a virágzó fák illatát és hallgatni a méhek duruzsolását.

 

Nemcsak mi, emberek vagyunk így ezzel, hanem négylábú kedvenceink is. A téli időben lakásba szorult kutyusaink nagy örömmel kísérnek el bennünket kisebb-nagyobb túráinkra. Ezeknek a kalandos kirándulásoknak azonban lehetnek veszélyei is, melyeket jobb megelőzni.

 

Az erdei séták során figyelembe kell vennünk a törvényi szabályozást. Néhány éve lépett érvénybe a 1996. évi LV. számú vadvédelmi törvény módosítása, mely szerint az erdőben kutyát póráz nélkül nem sétáltathatunk, hiszen a kutya, ha megérzi a vad szagát bizony nem hallgat a hívó szóra, hanem azonnal a nyom után veti magát. Az erdő nyugalmát felveri, az ott élő állatokat zavarja, a növényeket károsíthatja.

 

Ez pedig nem megengedett. Az erdőben mi csak vendégek vagyunk, az ott lévő környezet megszokott rendjét nem befolyásolhatjuk, zavarhatjuk meg.

 

Mivel a vadásztársaságok embereit a törvény közfeladatot ellátó személyekké nyilvánította, így joguk van feljelentést tenni, igazoltatni a gazdát illetve vadvédelmi bírság kiszabását is kezdeményezhetik.



A póráz nélkül, erdőben fel-alá rohangáló állatunkat legrosszabb esetben a vadászok ki is lőhetik.  A jogszabály szerint a legvégső esetben alkalmazhatják ezt a durva módszert, a vadállomány védelme érdekében. Csak akkor lőhetik ki a kutyát, ha az vadat űz, a vad sérelme másként nem hárítható el és a kutya gazdájának fellelésére nincs lehetőség. Ezen feltételek együtt vezethetnek végső megoldásként az állat kilövéséhez.



Arra is figyelnünk kell, hogy erdei sétánk előtt tájékozódjunk az adott terület látogatási tilalom alatt áll - e, hiszen a vadászidény alatt sok esetben lezárnak egy-egy erdőszakaszt. Ugyan a vadászati terület határairól az erdőben figyelem felhívó táblákat kell kihelyezniük a vadászoknak, azért jobb előbb értesülni a lezárásról, mint erdei séta nélkül, csalódottan hazaballagni.



Fontos tehát, hogy felelős állattartóként gondoljunk a szabályok be nem tartásának következményeire, így rengeteg kellemetlenségtől vagy akár négylábú társunk elvesztésétől védhetjük meg magunkat.

 

Az erdei séták során további veszélyek is fenyegethetik kis társainkat, többek között az élősködők, kullancsok. Erről a témáról bővebben a következő cikkünkben olvashattok.

 

Webáruházunk kínálatában találtok a megelőzéshez szükséges termékeket: Élősködők ellen

 

Címkék: kutya egészség veszély kirándulás erdő kullancs gazdi póráz élősködő

A bejegyzés trackback címe:

https://kinekugatok.blog.hu/api/trackback/id/tr937418626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása